Rester til begjær og besvær


Oppdatertdato: 2023-01-22 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Lisa Westgaard


Lapskaus
Vi har alle opplevd at kjøleskapet fylles opp med rester av forskjellige typer, fra diverse grønnsaker til rømme og oliven, og særlig nå etter jul hvor det ligger pinnekjøtt og andre kjøttrester å flyter her og der. Og det man ofte gjør er å kaste maten, men det meste kan brukes bare man får noen små ideer. Jeg tar selv en opprydding med jevne mellomrom og bruker det meste. Men enkelte ting går i søpla, det må jeg innrømme.

Men av de vanlige tingene som blir stående kan man lage mange forskjellige retter på en enkel måte. Og da er det ikke nødvendig å kaste så mye helt brukbar mat. Jeg går her gjennom en del ting som går igjen og hvordan man kan bruke det på en enkel måte.

Grønnsaksrester

Hvem har vel ikke rester av grønnsaker stående i kjøleskapet. Visne gulrøtter, skalker av hodekål og biter av mer spesielle ting som en aldri får brukt. Men da lager man lapskaus, grønnsakspanne eller feks frikasse.
Jeg selv pleier når jeg har tid å samle restene av grønnsaker, og lage lapskaus. Dette er godt, enkelt og kan brukes i flere dager. Og nesten alt av grønnsaker kan brukes, også frosne grønnsaker. Og kokte poteter stekes i stekepannen, eller som potetmos med pølser. Bruk og grønnsakrester som tillegg i posesupper.

Kjøtt og pølserester

Når halvspiste pølsepakker, halve skinkebokser tar opp plassen i kjøleskapet, er ikke nødvendigvis søpla neste. Her kan man og bruke feks stekepannen og lage pytt i panne, restepanne osv. Det går fint å blande pølser og kjøtt i slike retter. Passer og som tillegg i posesupper.

Fisk og fiskerester

Bruk slike ting i en fiskesuppe fra pose. Kokt fisk er ypperlig å legge oppi her. Også rekerester og annet skalldyr passer utmerket. Fiskeboller likeså.

Andre ting

Halve rømmebokser kan røres med litt smakstilsetning og brukes som saus. Rømme og tomatpure kan røres inn i feks gryteretter. Oliven passer fint på varme smørbrød sammen med osterester. Osterester kan rives/kuttes i biter og blandes i varm pasta. Risrester er ypperlig å steke i stekepannen sammen med feks kjøttrester. Fløteskvetter er godt i supper og gryteretter, eller i en saus. Og har dere tørt brød, så prøv arme riddere en kveld. Populær hos barna.

Annonse



Restelapskaus


Prøv også Restelapskaus.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.08.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca 500 g kjøtt, pølse, kokt skinke eller andre rester
1 kg poteter
500 g gulrot
1 bit kålrot
Bruk og rester av følgende grønnsaker: Løk, hodekål, blomkål, sellerirot, persillerot, erter eller det du har
2 kjøttbuljongterninger
ca 1/2 - 1 liter vann, avhengig av mengde grønnsaker.
Salt og pepper, persille og gressløk.



Fremgangsmåte

Rens og del opp alle grønnsaker og poteter i terninger. Hvis kjøttet ikke er kokt, så deles det opp og kokes mørt i litt vann. Ha alle grønnsaker i en stor gryte med litt vann, krydder, buljong og evt urter. Kok opp og la det små koke til de er møre. ha så i det ferdigkokte kjøttet, pølser, skinke eller det du har. Evt også ferdigkokte rester av grønnsaker. la det varmes opp og smak til med krydder.

Det er lurt å lage en stor porsjon og resten er like god neste dag. Dette kan og fryses ned, men poteter og gulrot blir litt vasne.

Server med flatbrød, godt smør og saft.
Dette er en rett som er fin å bruke når det er rester av grønnsaker i kjøleskapet, og evt kjøttrester. Bestem mengde etter hvor mange man er.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 68,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Restegryte


Prøv også Restegryte.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 30.08.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3-400 g kjøttrester, koteletter, ol. Kuttet i biter
1 løk hakket
2-3 gulrøtter i skiver
2 tomater i biter
6-7 sjampinjonger i skiver
Evt andre grønnsaker som du finner i kjøleskapet
Smør til steking

1/2 liten boks tomatpure.
1/2 boks rømme
2-3 dl vann
salt og pepper



Fremgangsmåte

Smelt smør i en jerngryte. Brun kjøtt og løk. Ha så i gulrot og la det surre litt. Evt andre grønnsaker has i og tomatene. La det surre litt til. Andre grønnsaker kan være rester av hodekål, erter, mais, blomkål.

Hell så over vannet. Rør inn tomatpure og rømme. La det surre i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Det kan og brukes pølserester, rester fra grillmåltider eller feks skinkerester i denne retten. Enkelt og godt.

Server med ris, kokte poteter eller pasta. Jeg prøvde båtpoteter og det gikk greit, men kanskje ikke førstevalget.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 111,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pytt i panne med speilegg


Prøv også Pytt i panne med speilegg.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

4 stk. egg
150 g bacon
400 g karbonade
2 ss smør eller margarin
1 stk. løk
0,5 stk. purre
1 stk. gulrot eller andre grønnsaksrester
4 stk. kokt potet i terninger
2 ss grovhakket frisk kruspersille


Enkel pytt i panne av rester fra kjøleskap. Gi gårsdagens middagsrester et nytt liv. Skjær kjøtt, potet og grønnsaker i små biter og stek det raskt i en stekepanne. Vips, så har du en smakfull og populær middag på bordet.


Fremgangsmåte

Kutt alle ingrediensene i jevnstore biter.
Varm en stekepanne med halvparten av smør/margarin og stek bacon og kjøtt til det begynner å få farge. Ha i grønnsakene og stek videre til alt er gjennomvarmt og har fått fin farge. Tilsett mer stekefett om nødvendig.
Varm en ny stekepanne med resten av smøret og stek eggene til de er stekt slik du ønsker det. Dryss hakket persille over pytt'en og legg speileggene på toppen. Server rykende varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 128,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også God fiskesuppe 5.

God fiskesuppe 5


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

2 gulrøtter
1 purre
2 persillerøtter
2 stilker selleri
1 hvitløkbåt, presset
1 ss meierismør
1,5 l fiskekraft, gjerne fiskebuljongterning
1 ss sitronsaft
salt
pepper
ca. 600 g torskefilet
1 beger (200 g )smørbar ost naturell
Ca. 50 g rensede reker
Friske krydderurter, f eks gressløk, hakket



Fremgangsmåte

Skjær gønnsakene i strimler og fres dem i smør, sammen med hvitløk.
Spe med fiskekraften.Tilsett osten og la den smelte i den varme suppen.
Kok grønnsakene litt.
Del fisken i stykker og la den trekke i suppen. Smak suppen til med salt og pepper.
Ha i rekene like før servering og dryss over grønt.

Server ferskt brød eller en sprøstekt ostetoast til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 49,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Urtepasta med rester


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2003
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no

Ingredienser

6 modne tomater
250 g pastasommerfugler eller lignende
1 ss tørkede urter (gjerne dill, oregano og gressløk)
3 ss olivenolje
rester av kylling, kjøttpålegg eller pølser
salatkrydder og sitronpepper



Fremgangsmåte

Del tomatene og fjern kjerner. Skjær tomatene i småbiter. Skjær kjøttrestene i biter.
Kok pasta som angitt på pakken. La den renne av og hold den varm. Stek kjøttrester raskt i olje. Bland inn tomatbiter og urtekrydder. La alt bli gjennomvarmt.
Bland det med nykokt pasta med lett hånd. Smak til med krydderne. Ha ciabatta eller baguetter til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 146,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Arme riddere ekstra.

Arme riddere ekstra


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.10.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

8 skive(r) Loff
4 stk Egg rå
2 ss Sukker vanlig
1,5 dl Helmelk
1 ts Kanel malt
4 ss Smør vanlig eller margarin til steking
0,25 ts Muskat
0,5 ts Vanilje ekstrakt eller evt vaniljesukker
1 dl Lønnesirup
1 stk Banan
4 ss Jordbærsyltetøy


Arme riddere er den norske versjonen av engelske "French toast". Retten passer godt som frokost (på helgedagene), smårett eller dessert. Her er en versjon med ekstra krydder og smak i blandingene.


Fremgangsmåte

Bland føst kanel, muskat og sukker
Pisk sammen egg, melk og vanilje med kanelblandingen og ha det i en åpen plastboks.

Varm opp stekepanna med smør.
Vend loffskivene i eggeblandingen og la dem ligge og trekke ca 10 minutter før de stekes gyllenbrune i middels varm panne i litt smør.

Server arme riddere med rød saus eller med syltetøy og evt banan eller sirup.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 212,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,26.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rispanne med reker.

Rispanne med reker


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g pillede reker
1/2 ts karri
2 ss margarin
1 grønn paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
1 snittet stilk selleri
4 dl kokt ris
2 dl erter
2 ss soyasaus
persille
dill


En variant med stekte risrester som ofte samler seg opp i kjøleskapet vårt. Vi hadde og litt løk i.


Fremgangsmåte

Stek reker og karri i litt margarin i 1-2 minutter og sett til side.

La paprika, selleri og purre surre i margarin til de er myke. Tilsett ris og erter og la det steke med til alt er gjennomvarmt. Bland inn soyasaus, hakket persille og dill. Bland med karri og reker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 82,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fiskebollesuppe.

Fiskebollesuppe


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 10.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kjetil Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 hel boks fiskeboller
2 dl melk
3 ss mel
2 gulrøtter
1 purre
Litt rømme



Fremgangsmåte

Kok opp kraften fra boksen og tilsett en jevning av melk og mel. Skjær gulrøtter i strimler, snitt purren og la det koke med i suppen i ca. 10 minutter. Tilsett fiskeboller og rømme, og varm opp til kokepunktet.

Tilbehør: En varm baguette

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 58,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svineribbe til juletapas.

Svineribbe til juletapas


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 09.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 biter stekt svineribbe, med sprø svor
1 gulrot
3-4 friske grønne asparges
2 ss olivenolje
1 ss vineddik/eplecidereddik
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss friske urter, hakkede (f.eks salvie, rosmarin, basilikum)

Paprikasalat;
1 rød paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
2 ss olivenolje
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss hakket bladpersille



Fremgangsmåte

Skrell gulrøttene og skjær dem i fine skiver. Forvell i lettsaltet vann til de er møre, og avkjøl.
Skrell asparges, og del i passe biter. Forvell i lettsaltet vann og avkjøl.

Gulrøtter og asparges vendes i olivenolje og litt vineddik. Krydre med salt og pepper. Vend inn friske urter. Paprikasalat;

Sett stekeovnen på fullt (250 oC). Del paprikaene i to, fjern kjerner og frø. Legg på brett/langpanne med skallsiden opp og ha godt med olje over. Sett paprikaen i ovnen, og la den stå til den er mørk og nesten œbrentœ. Ta dem ut og legg plastfilm, eller aluminiumsfolie over og kjøl ned. Etter en stund, kan du så flå skinnet av paprikaen.

Del paprikaen i strimler, vend sammen med olivenolje, salt og pepper og finhakket frisk bladpersille.

Skjær ribben i biter og anrett med marinerte gulrøtter, asparges og paprikasalat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 218,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Medisterkakewok.

Medisterkakewok


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 gr medisterkaker i biter.

200 gr brokkoli
2 stilker stangselleri
1 rød paprika
1 gul løk
200 gr hodekål
100 gr sellerirot
1 liten boks med ananas og litt av juicen
2 ss matolje

1 pose med sweet and sour wok chili saus eller annen type

4 porsjoner ris


Medisterkaker i en wok høres kanskje rart ut, men kan være en aktuell rask hverdagsmiddag før jul. På denne tiden er det jo medisterkaker for salg i butikken og her i en enkel kombo med grønnsaker og en pose med ferdig sweet chili og soy saus. Disse fins i flere typer og merker. Men denne kom fra Blue Dragon.


Fremgangsmåte

Kok risen

Hakk løken og del opp alle grønnsakene i pssende biter. Varm olje i woken og ha i løken. Surr til den er blank. Tilsett så stangselleri, sellerirot og paprika. La surre noen minutter. Tilsett resten av grønnsakene unntatt ananas. La det surre til de er litt myke, dvs 4-5 minutter.
Ha så i medisterkakene, ananas og sausen. La det bli varmt. Hell evt i noe av ananassausen om det blir tørt.

Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:331
Slanking.Grønnsaker.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.