Siden jeg var gått tom for russisk kaviar, ble det reker til champagnen denne onsdagen. Ikke noen dårlig erstatning og vi fant ut at reker og
champagne passer utrolig godt sammen. Og vi fikk samtidig prøvd kryddermajones, samt annet tilbehør til reker som rødløk og pesto(?). Og dette
var vellykket, bare prøv selv.
Reker og tilbehør
Flere av oss har hatt sansen for rødløk til reker i lengre tid. Man bare finhakker rødløk og legger det under rekene på brødskiven. Med majones
oppå får man en fin smakskombinasjon.

Men i det siste er det kommet på markedet ferdig krydrede majoneser, og vi prøvde 2 stk fra Kavli, nemlig majones med chili og en med pepper.
Disse kom og i disse nye tubene med 3 åpninger, faktisk ganske praktisk.
Smakene her var virkelig passende til reker og for meg selv var det peppervarianten som kom best ut. Og jeg er glad det ble litt igjen av denne
til bruk senere.
Minuset er at de er litt dyrere enn vanlig majones, og ikke så lette å få tak i.
Noe annet vi prøvde til rekene var en grønn pesto av urter. Dette har vi aldri prøvd før med reker, men flere av oss syntes dette var en god
kombinasjon. Om man er litt usikker, er det bare å legge en klatt på tallerkenen og heller dyppe litt i den. Pesto skaper ett helt annet
smaksbilde enn majonesene, men passer faktisk sammen med rødløk.
Og så over til drikkevarene. Hvor vi smakte på 2 forskjellige champagner, med litt forskjellig smak. En Lanson Black Label brut til Kr 349.- og
en Veuve Clicquot, brut til Kr 364.-. Husk at når det gjelder champagne så betyr brut at den er tørrere enn de som heter sec. Brut er
halvtørr.
Veuve Clicquot, brut
Denne er lys gul av farge og fin å se på.
Har en svak men frisk fruktig lukt og smaker friskt og lett av frukt(drue, pære og eple).Den er passe syrlig og virkelig frisk og god. Var fin
til rekene og vil og passe godt alene som kosevin til en anledning. Er en smak en lett kan bli avhengig av.
Lanson Black Label brut
Denne var av noe annen smak og passer nok bedre sammen med mat. Har og en lys gul farge.
Lukten er mindre fruktig, med anelse av gjær, kanskje litt syntetisk. Har en kraftigere smak som passet til rekene, men som nok og passer til
retter med mer smak. Var den som tålte rødløken best. Smaken er slik at det er mye med en gang, og så forsvinner det.
Unødvendige fakta
Nå er vi ikke så veldig erfarne med champagne, men skjønner godt de som drikker dette for det er godt og til reker er det nesten bedre enn mange
hvite viner. Koster jo litt penger, men pytt, pytt.
Det ble og en lang diskusjon om fargen på vinene, hvor en lys gul farge ble delt opp i noe mørkere lys gul og noe lysere lys gul. Vi fant og ut
at Veuve Clicquot hadde høyest sjekke faktor og skal en overbevise kjæresten så bruk denne(unntatt om kjæresten er oppfostret på rusbrus, da
bruker man en søt musserende)
I forbindelse med at oss glade amatører blir mer og mer bevandret i vinverdenen, så innfører vi noen nye karakteristikker av vinene:
Sjurhet på tunga: Beskrivelse av tanninene. Mye sjurhet betyr mange tanniner.
Henger på glasset: Når en roterer vinen i glasset er dette hvor lenge den henger på siden. Har med fylde og alkohol å gjøre.
Peiskosfaktor: Her sier det seg selv. 1 til 6. Også populært kalt "sjekke faktor" blant de som er modus for det.
Fakta
Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel
Navn: Veuve Clicquot, brut
Pris: Kr 364,90 for en helflaske
Varenummer: 881
Varetype: Musserende
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Frankrike, Champagne
Råstoff: 6% Pinot Noir, 28% Chardonnay, 16% Pinot Menuir
Alkohol 12,0 % vol
Sukker: 11,5 g/l
Syre: 5,4 g/l
Lagring: 4 år flaskemodning før salg
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Veuve Clicquot Ponsardin
Konklusjon: En nydelig champagne som passer til skalldyr, samt til kos
Sjurhet på tunga: En anelse
Henger på glasset: Nei
Peiskosfaktor: 6
Navn: Lanson Black Label brut
Pris: Kr 349.- for en helflaske
Varenummer: 891
Varetype: Musserende
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Frankrike, Champagne
Råstoff: 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 15% Pinot Menuir
Alkohol 12,5 % vol
Sukker: 11,5 g/l
Syre: Ukjent g/l
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Lanson Pere et Flies
Konklusjon: En nydelig champagne som passer til skalldyr, samt til kos
Sjurhet på tunga: Litt
Henger på glasset: Nei
Peiskosfaktor: 3
Om vårt testpanel
Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en
folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte
preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at
ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.
Fakta
- Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
- Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
- Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
- Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
- Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
- Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
- Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
- De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
- Vi kjøper vanligvis vinene selv.
- Vi spytter ikke ut vinene
- Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1801